J18 blijven ongeslagen in VHV-competitie

Published in J18 Nieuws

Veni, vidi, vici

Zaterdag 17 oktober v. Chr., het was een kille ochtend in het plaatselijke dorpje. Desondanks vertrok, stipt om 9.00 uur, Caius Francus met z'n Nelolegioen uit het Paletheland naar Wasiae-Monasterium, een nederzetting in het Waasland (= huidige Waasmunster) om er de strijd aan te gaan met de plaatselijke stam. Daar aangekomen bleek dat reeds een andere Gallische stam, een stam uit Bucolt (= Bocholt) al de strijd was begonnen met onze tegenstander. Na 5 minuten strijd, werd de plaatselijke bank opnieuw bevolkt door 2 strijders met een dikke (omgeslagen) enkel. Hierdoor kwam Bucolt in de mogelijkheid om deze veldslag te winnen.
Om 11u30 dan plaatselijke tijd betrad een Nelocohort de arena, om te strijden tegen de Bucoltse stam, dewelke onder leiding van Sacapus Huubtuus, een legendarische handbaldruïde, net een eerste overwinning van de dag had geboekt. Ondanks dat ze hun cohort in een 5-1 linie hadden opgesteld, was de strijd kort en hevig. Vijf minuten na het startsein, leidde centurio Alex zijn legioen naar een overweldigende 5-0 voorsprong. Het Bucoltse fort kraakte op zijn grondvesting en de belegering was nog niet afgelopen. Een time-out van hun garnioenscommandant bracht niet veel soelaas. Het Nelolegioen ging op zijn elan verder en alle strijders werden in de arena geworpen om de eindstand op 15-7 te brengen.
Tijdens deze veldslag had Waasmunster hun druïde prachtig werk verricht en zo konden ze opnieuw met 6 soldaten de strijd aangaan, ditmaal tegen het Nelocohort. Opnieuw werd een stevige muur opgetrokken rond het fort van onze jongens, maar aan de overkant werd de ene na de andere bal behandeld als een te zware menhir, dewelke meermaals tegen of zelfs over hun doel werd gewerkt. Hierdoor stond het na 8 minuten 5-4. Gelukkig hadden Misnix Dieter en Nestor Acérix genoeg van deze 'kakofonix' en behandelden de bal als een pilum, dat telkens zijn doel trof. De strijd werd gestaakt bij een 11-4.
Terwijl de arena opnieuw bevolkt werd door de legioenen uit Wasiae-Monasterium en Bucolt, konden onze jongens zich tegoed doen aan de (tover)drank. Eenmaal terug in het Waaslandse colosseum zagen we dat er ditmaal met gelijke wapens werd gestreden. Zo eindigde de vierde veldslag van de dag op een 13-13 gelijk spel.
De vijfde veldslag was er opnieuw eentje tussen de buurdorpen uit het Gallische noorden. Onder leiding van pilus prior Alex en zijn recherhand Brutus Kenzonix trokken onze troepen richting de Bucoltse nederzetting. Ditmaal duurde het 1 minuut om voor legionair Gaius Louisus een bres te slaan in hun vallum (omwalling). Doch, de strijders uit Bucolt hadden veel gemeen met onze jongens zodat het de volgende minuut al een flinke deuk kon toebrengen in onze verdediging. Echter hun heldhaftige optreden werd vaak teniet gedaan door het vasthouden van typische gewoontes. Hierdoor werd hun nederzetting stelselmatig gesloopt zodat op het einde 12 tenten vernield werden tegen 6 in ons kamp.
De laatste strijd van de dag was deze tussen de plaatselijke stam en de Nelolegionairs. Gracchus 'zonder Capsonus' Joerysus zou hier een heldenrol opeisen.
Eenmaal over de 'fossa' (gracht) rondom hun dorp, werd de lokale doelman bestookt langs alle kanten. Hun nederzetting werd met de grond gelijk gemaakt, terwijl het onze (bijna) hermetisch afgesloten bleef. Ook Cannifix Gillius deed zijn duit in het zakje zodat de strijd beslecht werd met een 21-6.

Door onze 4 overwinningen konden we VIII denariën toevoegen aan onze geldbuidel. Hopelijk worden onze manschappen als ware triomfators in hun dorpje ingehaald en kunnen ze hun anekdotes tijdens het grote feestmaal vertellen.

Heren Ploegen

social twitter button blue 64 social facebook button blue 64 social flickr button 64 vimeo64